Novosti

Upravna zgrada Regulatornog odbora Željeznica BiH

 

24.11.2021 09:14
Slika
 
Objekat Upravne zgrade Željeznica Bosne i Hercegovine nalazi se u Doboju u Ulici Srpskih sokolova bb. Prije predviđenog roka, nakon svega 10 mjeseci od potpisivanja ugovora o izvođenju radova između Evropske komisije i Izvođača radova preduzeća “EHTA-R” d.o.o.-Derventa, uspješno je završena izgradnja Upravne zgrade Regulatornog odbora Željeznica BiH u Doboju.

Izgradnja je u potpunosti finansirana sredstvima Evropske unije iz IPA fonda za BiH. Nadzor nad izgradnjom kompletnih radova vršila je sarajevska firma „HVAC DESIGN d.o.o.“. Prilikom gradnje primjenjivani su vrhunski građevinski materijali, elektrooprema, oprema za grijanje i hlađenje su od renomiranih proizvođača, tako da objekat spada u najvišu klasu energetski efikasnih zgrada.

Upravna zgrada se sastoji od podruma, prizemlja, 2 sprata i potkrovlja. U podrumu su smještene tehničke prostorije, ostave i arhiva. U prizemlju su smještene konferencijske sale, sanitarni blok, čajna kuhinja, portirnica, dok su na ostalim etažama nalaze kancelarije zaposlenih i sanitarni blokovi. Objektom dominira centralni hol sa stepeništem i liftom na svim etažama. U većini prostorija ugrađeni su uređaji za grijanje i hlađenje (parapetni ventilator – konvektori). Svaki ventilator-konvektor je opremljen termostatom preko kog se reguliše temperatura vazduha u prostoriji. Radijatori su ugrađeni u prostorije podruma i toaletima i opremljeni su ventilima sa termostatskom glavom. Za ventilaciju prostorija u podrumu ugrađena je enrgetski efikasna ventilaciona komora sa rekuperatorom toplote preko kog se vrši povrat dijela otpadne toplote.
Predviđeno je da snabdijevanje toplotom objekta bude iz gradskog toplifikacionog sistema Grada Doboja. Toplotna podstanica sa odgovarjućim razmjenjivačem toplote locirana je u mašinsku salu u podrumu objekta. Uređaj za hlađenje vode (čiler) ugrađen je na ravnom krovu objekta. Sva termotehnička oprema (ventlator – konvektori, radijatori, toplotna podstanica, čiler) je opremljena sistemima automatske regulacije tako da će se temperatura u prostorijama moći održavati u tačno određenim granicama (bez pregijavanja i pothlađivanja) što je, uz kvalitetnu termičku izolaciju, jedan od osnovih preduslova za malu potrošnju energije u zgradama.
0 0