Izvodenje radova u građevinarstvu, izrada instalacije unutrasnja i spoljna

TEHNIČKI OPIS

Investitor: “EHTA-R” d.o.o. Derventa

Lokacija: Ul.Hilandarska k.č.2716/572, K.O.Lukavica

Objekat: Kolektivni stambeno-poslovni objekat P+6

1. PREDMET RADA I LOKACIJA

Predmet projekta je izgradnja kolektivnog stambeno-poslovnog objekta u Ulici Hilandarska u Istočnom Novom Sarajevu, na k.č.2716/572, K.O.Lukavica

2.KONCEPCIJA I OBLIKOVANJE

  • Osnovni koncept

Objekat je predviđen kao kolektivni stambeno-poslovni, sa stanovima na tipskim etažama (1-6.sprat) i poslovnim prostorima u prizemlju. Parcela na kojoj je projektovan objekat je nepravilnog oblika

 

3.RJEŠENJE FUNKCIJE OBJEKTA

U prizemlju su smješteni ulaz u stambeni dio objekta, zajedničke horizontalne i vertikalne komunikacije, pasaž, poslovni prostori opšte namjene sa vlastitim sanitarnim čvorovima. Na tipskim etažama (1.sprat-6.sprat) se nalazi po osam stambenih jedinica, kao i horizontalne i vertikalne komunikacije. Sve etaže od prizemlja do 6.sprata su u vertikalnom smislu povezane liftom.

4.KONSTRUKCIJA OBJEKTA, MATERIJALI

Objekat je projektovan kao klasični zidani sa međuspratnim konstrukcijama od punih ab ploča i sa vertikalnim armirano-betonskim platnima, kao i sa horizontalnim i vertikalnim ab serklažama. Krov je klasičan drveni, jednovodan, pokriven krovnim limom. Završna obrada fasadnih zidova je demit fasada sa slojevima termoizolacije od stiropora.

5. ZAVRŠNA OBRADA PROSTORIJA

Podovi prostorija su predviđeni od keramičkih podnih pločica i parketa.

Završna obrada unutrašnjih zidova je poludisperzivna boja, keramičke zidne pločice, dok je završna obrada plafona poludisperzivna boja. Spoljašnja fasadna stolarija je od PVC aluminijumskih profila zastakljenih termopan staklom. Unutrašnja vrata su drvena duplošperovana i blindirana sigurnosna vrata na ulazima u stanove.

6.INSTALACIJE

Objekat će biti opremljen sa svim potrebnim instalacijama:

- vodovoda i kanalizacije,

- jake i slabe struje,

- termotehnike,

- protivpožarne zaštite

  7. ENERGETSKA EFIKASNOST

Sirovine za dobijanje energije, a samim tim i energija, imaju svoju cijenu. Spoznaja, da se cijena sirovina usljed prekomjernog i ubrzanog iskorištavanja prirodnih resursa neprestano povećava, a takvo povećava troškove života dovela nas je na razmišljanje da se priključimo svjetskim trendovima u građevinarstvu. Odlučili smo se da tržištu ponudimo objekat na kojem će biti primjenjeni osnovni principi energetske efikasnosti. Projektovali smo objekat koji će štediti energiju.

Pod pojmom energetske efikasnosti podrazumjeva se potrošnja što manje količine energije za dobijanje istog rada, odnosno ostvarivanje istih životnih uslova. Da bi se to postiglo prilikom planiranja objekta vodilo se računa da se za gradnju objekta koriste ekološki I energetski prihvatljivi materijali, pri tom bi naglasili slijedeće:

stambeni objekat u Hilandarskoj ulici biće termički izolovan kao zasebna cjelina.

Svi vanjski zidovi biće ternički izolovani ekspandiranim polistirenom dmin=12 cm, m=17kg/m³, male toplinske provodljivosti;

tavanski prostor će biti izolovan kamenom vunom d=12 cm.

vanjska bravarija biće izvedena od PVC profila, a ostakljena višeslojnim termoizolirajućim flot staklom čija će koeficijent prolaska toplote biti 0,60-1,80W/m²K, te zaštićeni alumminijumskim roletnama.

Stambene jedinice će takođe međusobno biti odvojene za to propisanim pregradama koje će obostrano biti malterisane termo-malterom.

Stambena jedinica će od nestambenog prostora biti odvojena adekvatnom predradom obloženom stirodurom ili termomalterom.

Grijna tijela će biti opremljena ventilima sa termoglavama.

Zajedničke prostorije objekta biće opremljene rasvjetom sa senzorima pokreta.

Ovakvim načinom gradnje energija bi se maksimalno iskoristila, te bi ostvarili uštedu energije I do 40%. Štednja podrazumijeva određena odricanja, dok učinkovita uporaba energije nikada ne narušava uslove rada i življenja. Nekontrolisano hlađenje u zimskom period je u znatnoj mjeri smanjeno, a pregrijavanje prostora ljeti gotovo nije moguće, obzirom da temperatura unutrašnjih prostorija ne može biti veća od 24 ºC

 

PRVA FAZA